1. Home
  2. Internetconsultatie: wijziging Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Internetconsultatie: wijziging Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

U kunt niet meer reageren op de voorgenomen wijziging van de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bereidt een wijziging voor van de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen om de mogelijkheden voor gecertificeerd drone gebruik te verruimen. Door de wijziging krijgen gecertificeerde drone operators meer ruimte om vluchten uit te voeren, terwijl er geen grote verandering in hun vergunningen nodig is. Hierdoor krijgen zij economisch meer kansen en kan deze sector verder groeien.

Antarctica

Drone

Doel van de regeling

De markt voor op afstand bestuurde luchtvaartuigen systemen groeit de laatste jaren heel erg snel. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wil deze groei faciliteren door stapsgewijs de regelgeving aan te passen en zo meer ruimte voor professioneel gebruik van drones te bieden.

Met de wijziging worden de minimale afstanden die een drone in acht moet nemen ten opzichte van aaneengesloten bebouwing, mensenmenigten en wegen verkleind naar 25 meter. Dit is bijvoorbeeld nodig om inspecties aan hoge objecten uit te voeren. Het is daarom noodzakelijk om in de regelgeving dergelijke objecten uit te zonderen van het verbod om hoger dan 45 meter in de buitenste ring van civiele CTRs te vliegen. Met de wijziging is het toegestaan om binnen een straal van 25 meter rond en tot 5 meter boven het hoogste punt van het obstakel te vliegen.

Reageren

Meer informatie over de conceptregeling Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen vindt u op het platform internetconsultatie. Hier kunt u ook de documenten van de ontwerpregeling bekijken.

Platform Participatie

Hoofdmenu