Het plan voor de gebieden De Weerd-Reuver, Hansummerweerd-Oude Maasarm, Maasoever Brandt visvijver, plas Brandt, Molensteense plas, Maasoever Laak en de Laakerweerd is vastgesteld en de reactienota is beschikbaar. Het vastgestelde Projectbesluit ligt ter inzage en van woensdag 28 mei tot en met dinsdag 8 juli 2025 is het mogelijk beroep in te stellen tegen dit besluit.
Bekijk documenten
Inhoud van het besluit
Het Projectbesluit heeft betrekking op zeven maatregelen die volgen uit de Kaderrichtlijn Water-opgave voor de noordelijke Grensmaas en zuidelijke Zandmaas. Het doel van deze richtlijn is om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa te verbeteren en te beschermen.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten deze gebieden natuurvriendelijker inrichten, zodat er meer planten, vissen en kleine waterdiertjes kunnen leven in en langs de Maas. Door dit te doen, verbetert de ecologische waterkwaliteit.
Concreet gaat het om de volgende maatregelen:
- Geul De Weerd-Reuver: verlengen en verbreden van de bestaande kwelgeul en verleggen riooloverstort.
- Geul Hansummerweerd-Oude Maasarm: realiseren van een nieuwe uitmonding van de Swalm rechtstreeks op de Maas, aanleggen van drie kwelgeulen ten zuiden van de oude Maasarm en enkele ecologische verbeteringen in de meander zelf, waaronder aanbrengen rivierhout en een ballenlijn.
- Oever Brandt-Visvijver: realiseren van een natuurvriendelijke oever door twee stukken Maasoever te ‘ontstenen’ ten noorden van de plas/visvijver Brandt.
- Geul Brandt: realiseren van stromend water door het aantakken van plas/visvijver Brandt aan twee kanten aan de Maas via nieuw te graven geulen. In de plas komen enkele kleine eilandjes te liggen en wordt de bodem deels opgehoogd.
- Geul Molensteen: aanleggen van een stromende geul door de Molensteense plas aan twee kanten aan te takken aan de Maas via nieuw te graven geulen. Een deel van de bodem van de plas wordt opgehoogd.
- Oever Laak: realiseren van een natuurvriendelijke oever door twee stukken Maasoever te ‘ontstenen’ ten westen van Ohé en Laak.
- Geul Laakerweerd: aanleggen van een meestromende geul door de Dilkensplas en Teggerseplas aan elkaar te koppelen via een nieuw te graven verbindingsgeul en vervolgens allebei de plassen aan te takken aan de Maas, eveneens via nieuwe geulen.
Reactienota beschikbaar
Van 4 december 2024 tot en met dinsdag 14 januari 2025 heeft het Projectbesluit ter inzage gelegen. Iedereen kon daarop reageren door een zienswijze in te dienen. Er zijn in totaal 12 zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn beantwoord in een reactienota. De reactienota is een bijlage bij het definitieve Projectbesluit en kunt u vinden onder de blauwe knop ‘bekijk documenten’.
Er zijn een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. In de reactienota wordt ingegaan op deze wijzigingen.
Beroep instellen
De volgende (rechts)personen kunnen beroep instellen tegen het Projectbesluit:
- Belanghebbenden;
- Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend op het Ontwerp-Projectbesluit of redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze daarop te hebben ingediend.
In een beroepschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met dit besluit. De termijn voor het instellen van beroep is van woensdag 2 april 2025 tot en met dinsdag 8 juli 2025. Lees op onze beroepspagina wat er minimaal in uw beroepschrift moet staan en waar u het beroepschrift naar toe moet sturen.
Inzien van documenten
De papieren documenten liggen van dinsdag 27 mei 2025 tot en met dinsdag 8 juli 2025 ter inzage op de volgende locatie:
- Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, hoofdkantoor Den Bosch
Magistratenlaan 82, 5223, MD
088 - 7974880
Kennisgeving in de Staatscourant
Op dinsdag 27 mei 2025 is de kennisgeving van de vaststelling gepubliceerd in de Staatscourant.