[U]11 februari – 24 maart 2025: Zienswijzen indienen over conceptprogramma en milieueffectrapport

U had van dinsdag 11 februari tot en met maandag 24 maart 2025 de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen over de plannen voor het Nationale Programma voor veilig beheer van Radioactief afval en verbruikte splijtstoffen 2025 - 2035.

Bekijk documenten

Conceptprogramma

Het doel van het NPRA is een veilig beheer van het radioactief afval en verbruikte splijtstoffen in Nederland. Dit betreft:

  • Verbruikte splijtstoffen uit kernreactoren (in de zin van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen);
  • Radioactieve afvalstoffen (in de zin van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming), bijvoorbeeld:
    • Radioactief afval van ontmanteling van installaties met geactiveerde of besmette onderdelen;
    • Radioactief afval van eventuele saneringen van terreinen met radioactieve verontreiniging;
    • NORM-afval, bijvoorbeeld uit het gebruik van olie en gas en aardwarmte;
    • Verarmd uranium en andere residuen (een residu is een stof die overblijft na een chemische reactie, scheidingsproces of mechanische verwerking) van de verrijking van natuurlijk uranium die bij Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) zijn opgeslagen;
    • Afval dat specifiek is vrijgegeven voor stort of verbranding.

Het NPRA geeft ook een inzicht in de ontwikkelingen naar de toekomst toe. Gezien de huidige beweging in de nucleaire sector, en de gevolgen hiervan voor de samenstelling en omvang van het afval, is ervoor gekozen het volgende NPRA al in 2030 uit te brengen. Daarbij zal ook dit planMER worden aangepast. Wanneer er een keuze is gemaakt over het type reactor, kan hierover meer duidelijkheid worden gegeven dan nu. COVRA heeft aangegeven dat zij, op basis van de huidige verwachtingen voor de periode van dit NPRA, beschikt over ruim voldoende opslagcapaciteit.

PlanMER

Dit planMER bevat de volgende onderdelen:

  • De milieueffecten van de individuele beleidsmaatregelen in het NPRA;
  • De gecombineerde milieueffecten van het voorgenomen NPRA en twee alternatieve programma’s. Hierbij wordt gekeken naar de milieueffecten wanneer alle beleidsmaatregelen binnen een programma tegelijk uitgevoerd worden;
  • De cumulatieve effecten waarbij er gekeken is naar de interactie van de programma’s met externe factoren, zoals andere nationale plannen en effecten die de grenzen met buurlanden overschrijden. Hierbij is er gekeken naar wat de mogelijke milieueffecten zijn wanneer de externe factoren en het programma uitgevoerd worden;
  • Mogelijke milieueffecten in verband met noodsituaties en rampen.

Wat gebeurt er nu?

Na afloop van de termijn zullen medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alle binnengekomen reacties lezen. In een zo geheten Reactienota zal op de reacties wordt gereageerd. In deze nota komt het antwoord op uw reactie te staan, en op welke wijze uw reactie in het vervolg van het proces wordt betrokken. Als de reactienota klaar is, en naar de Tweede Kamer is verzonden, dan ontvangen de indieners een bericht van ons. De verwachting is dat het definitieve programma, PlanMER en de reactienota in augustus 2025 geplaatst worden op deze website.

Ook wordt de commissie voor de milieueffectrapportage (mer) om advies gevraagd over het milieueffectrapport. Het advies wordt beantwoord in de reactienota en meegenomen bij het vaststellen van het programma.

Kennisgeving in de Staatscourant

Op 10 januari 2025 is de kennisgeving geplaatst in de Staatscourant.

Cookie-instellingen