[U] 27 maart-7 mei 2024: zienswijzen indienen over Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Luchtfoto van stationsgebied Hoofddorp

U had van woensdag 27 maart tot en met dinsdag 7 mei 2024 de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen over de plannen van het project OV-verbinding Amsterdam - Haarlemmermeer.

Het antwoord op de ingediende zienswijzen is nu beschikbaar in de Nota van Beantwoording. De definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau is vastgesteld.

Bekijk documenten

De regio Amsterdam - Haarlemmermeer ontwikkelt zich in een hoog tempo. Er komen meer inwoners, bedrijven en reizigers. Om het openbaar vervoer mee te laten groeien, onderzoeken het Rijk en de regio Amsterdam - Haarlemmermeer slimme, duurzame OV-oplossingen.

Wat voorafging

Het project OV-verbinding Amsterdam – Haarlemmermeer (OVAH) kent een lange voorgeschiedenis:

  • In 2002 is op basis van een eerste verkenning onder de naam CASH (Corridor Amsterdam-Schiphol-Haarlemmermeer) ‘OV SAAL lange termijn’ ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in de Structuurvisie Mainport Amsterdam Schiphol Haarlemmermeer (SMASH).
  • In 2014 is de ontwikkelstrategie voor de kerncorridor Haarlemmermeer-Schiphol-Amsterdam opgesteld, onder de titel EnterNL.
  • In 2017 is het MIRT-onderzoek (voorbereidingsfase) Zuidwest Amsterdam-Schiphol-Haarlemmermeer gestart (ZWASH) om de bereikbaarheidsaspecten nader te onderzoeken. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport.
  • De resultaten van ZWASH zijn bestuurlijk vastgesteld en hebben geleid tot het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat op 11 november 2022 voor het starten van een MIRT-Verkenning.

Meer informatie over de voorgeschiedenis van het project kunt u in paragraaf 2.3 van de ontwerp-NRD vinden.

Eerdere rapporten zijn gepubliceerd op de website van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid.

Onderzochte oplossingsmogelijkheden

Het project heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan om (van een zogenaamde longlist van ruim 30 mogelijke oplossingen) te komen tot een ‘shortlist’ van kansrijke oplossingsrichtingen. Deze kansrijke oplossingsrichtingen worden nader uitgewerkt, aan de hand van vragen als: ‘waar lopen de tracés’, ‘waar komen de stations’ en meer. We onderzoeken hoe we dit kunnen oplossen en kijken naar verschillende mogelijkheden om het openbaar vervoer beter te maken. We hebben nu vijf goede OV-oplossingen gevonden. Die gaan we nu verder onderzoeken:

  • Bus: BRT-Netwerk. Nieuw Bus Rapid Transit netwerk met een hoofdroute die uitwaaiert naar meerdere bestemmingen.
  • Trein: Airport Sprinter Plus. Nieuwe treinverbinding via een lange tunnel met hoogfrequente Airport Sprinters tussen station Amsterdam Centraal en station Hoofddorp.
  • Trein: City Sprinter. Nieuwe treinverbinding via een korte tunnel met hoogfrequente City Sprinters tussen station Amsterdam Centraal en station Hoofddorp. Deze ov-oplossing zit tussen een reguliere trein en een metro en stopt vaker onderweg dan de Airport Sprinter Plus.
  • Metro tot Schiphol. Verlenging Noord/Zuidlijn tot Schiphol grotendeels bovengronds.
  • Metro tot Hoofddorp. Verlenging Noord/Zuidlijn tot Hoofddorp via een lange ondergrondse metrotunnel.

Het plangebied van het project OV-verbinding Amsterdam - Haarlemmermeer.

De Nota van Beantwoording (NvB), de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO)

Er zijn drie documenten bestuurlijk vastgesteld op 13 maart 2025: de Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO), de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de Nota van Beantwoording (NvB):

  1. De NRD beschrijft welke alternatieven en varianten in het plan-MER worden onderzocht en hoe, maar ook de (milieu)aspecten en de wijze waarop de (milieu)onderzoeken in het plan-MER zullen plaatsvinden. Ook is in de NRD de participatieaanpak beschreven: hoe kunt u meedenken over- en meedoen aan het onderzoek. De ontvangen zienswijzen en de adviezen van de wettelijke adviseurs hebben geleid tot aanpassingen aan de alternatieven en varianten zoals die in de ontwerp-NRD waren opgenomen (zie daarvoor hoofdstuk 3 van de definitieve NRD). De adviezen van de wettelijke adviseurs en de voortschrijdende inzichten van de initiatiefnemers hebben geleid tot aanpassingen in het beoordelingskader (zie paragraaf 4.4 van de definitieve NRD). Het advies van de Commissie mer, over de reikwijdte en het detailniveau van de informatie in het op te stellen plan-MER, heeft niet direct geleid tot aanpassingen van de NRD. Op enkele punten wordt het advies van de Commissie niet (geheel) gevolgd, welke in paragraaf 1.2 van de definitieve NRD staat uitgelegd.
  2. In de Nota van Beantwoording wordt gereageerd op de zienswijzen die zijn ingediend op de ontwerp-NRD. In de Nota van Beantwoording wordt weergegeven wat er met alle ingediende zienswijzen wordt gedaan. In de Nota van Beantwoording is ook aangegeven of een zienswijze wordt meegenomen in het vervolgproces. Uit de zienswijzen zijn nieuwe oplossingen voortgekomen. Twee van de vijf overgebleven kansrijke OV-oplossingen zijn voortgekomen uit dit participatieproces: het BRT-netwerk en de City Sprinter. De indieners van de zienswijzen zijn over de Nota van Beantwoording geïnformeerd.
  3. In de NKO staat beschreven hoe de vijf projectalternatieven tot stand zijn gekomen. Een groot aantal oplossingsrichtingen uit eerder onderzoeken die voldeden aan de doelstellingen van het OVAH-project zijn getoetst op:
    • Technische maakbaarheid.
    • Inpasbaarheid in de beschikbare ruimte voor een nieuwe ov-verbinding.
    • Budget.

Ook de door externe en interne (advies)partijen, bewoners en ondernemers aangedragen suggesties – o.a. door inspraak die heeft plaatsgevonden – zijn uitgebreid getoetst op kansrijkheid.

Ingediende zienswijzen

Van 27 maart tot en met 7 mei 2024 zijn er 27 zienswijzen ingediend. Hiervan zijn 18 zienswijzen afkomstig van particulieren, 9 van organisaties, 5 van bedrijven, 2 van overheden, 1 van een maatschappelijke organisatie en 1 van een buurt- en bewonersorganisatie. Een deel van de zienswijzen is namens meerdere personen en/of organisaties ingediend. In totaal hebben 28 personen en organisaties hun naam onder de zienswijzen gezet.

Van de 27 zienswijzen komen er 6 uit Amsterdam, 6 uit Hoofddorp, 5 uit Badhoevedorp, 2 uit Schiphol, en 1 uit Amersfoort, Arnhem, Bussum, Leiden, Nieuw-Vennep en Renswoude. 1 persoon heeft in de zienswijze niet aangegeven waar hij of zij vandaan komt.

Kennisgeving in de Staatscourant

Op 26 maart 2024 is de kennisgeving voornemen en participatie gepubliceerd in de Staatscourant.

Cookie-instellingen