Reageren
U had van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op het ontwerp-wetsvoorstel en het milieueffectrapport die het mogelijk maken om de kerncentrale Borssele langer open te houden.
English: the documents for this phase of the project have been translated to English, French and German.
Meer informatie
Aanleiding en doel van het project?
Het kabinet wil dat de kerncentrale Borssele na 2033 openblijft. Om dat mogelijk te maken moet als eerste stap de Kernenergiewet worden aangepast. In artikel 15a van de Kernenergiewet staat nu dat de Kerncentrale Borssele na 31 december 2033 geen kernenergie meer mag vrijmaken. Daarnaast staat er dat een vergunningaanvraag bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) niet in behandeling genomen zal worden. Het kabinet wil dit artikel aanpassen. De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Klimaat en Groene Groei werken samen aan een dit wetsvoorstel.
Fase van de procedure
In 2023 zijn de kaders voor het milieuonderzoek vastgelegd in een notitie reikwijdte en detailniveau. Op basis van die kaders zijn de huidige milieueffecten van kerncentrale Borssele onderzocht en vastgelegd in een milieueffectrapport. Het ontwerp-wetsvoorstel en het milieueffectrapport dat de effecten van deze eerste stap in het project op het milieu beschrijft, hebben van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 ter inzage gelegen.
Het ontwerp-wetsvoorstel en het milieueffectrapport worden vervolgens voorgelegd aan de Ministerraad. Nadat de Raad van State over het wetsvoorstel heeft geadviseerd, wordt dit ingediend bij de Tweede Kamer en vervolgens bij de Eerste Kamer. Na de inwerkingtreding van de wetswijziging zal de exploitant van de kerncentrale nog een aantal stappen moeten doorlopen. Zo moeten er technische onderzoeken aan de kerncentrale worden uitgevoerd, vergunningen worden aangevraagd. Deze informatie neemt de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) een eindbesluit. Meer informatie hierover vindt u op de website van ANVS.
Samenwerkende partijen
Eerder werkten de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat samen aan deze wetswijziging. Sinds de komst van het kabinet Schoof zijn nu het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Klimaat en Groene Groei verantwoordelijk voor deze wetswijziging. Gedurende het proces wordt ook samengewerkt met partijen buiten de ministeries, zoals de gemeente Borsele en de eigenaar van de kerncentrale.
Planning
{"tabBasic":{"type":"items","title":"Planning","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible ASC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"250618"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":true,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}