U had van 31 mei tot en met 11 juli 2023 de mogelijkheid een zienswijze in te dienen over het voornemen om de wet te wijzigen om het langer openhouden van de kerncentrale Borssele mogelijk te maken. De reactienota is nu beschikbaar.
English: the answer to the submitted comments on the concept Memorandum on Scope and Level is available in the 'reactienota'.
Bekijk documenten
Aanleiding
Het kabinet heeft aangekondigd dat zij wil dat de kerncentrale Borssele na 2033 openblijft. Om dat mogelijk te maken moet als eerste stap de Kernenergiewet worden aangepast. In artikel 15a van de Kernenergiewet staat nu vastgelegd dat de Kerncentrale Borssele na 31 december 2033 geen kernenergie meer mag vrijmaken. En in artikel 15b van de Kernenergiewet is vastgelegd dat een vergunningaanvraag bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) niet in behandeling genomen zal worden. De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat werken samen aan deze wetswijziging.
Voordat de kerncentrale Borssele langer open kan blijven, worden onder andere de effecten daarvan op het milieu onderzocht. Om deze effecten zichtbaar te maken, wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De eerste stap in deze procedure was het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Hierin staat beschreven welke milieueffecten onderzocht gaan worden. U had de mogelijk om hier een zienswijze over in te dienen.
Reactienota
In de reactienota reageert de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de minister voor Klimaat en Energie op de ingediende zienswijzen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De indieners van de zienswijzen zijn hierover geïnformeerd. Ook hebben de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de minister voor Klimaat en Energie de reactienota aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
Het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage inzien? Deze kunt u vinden op de website van de Commissie m.e.r.
Ingediende zienswijzen
Van 31 mei tot en met 11 juli 2023 zijn 170 zienswijzen ingediend.
- 147 zienswijzen zijn van particulieren
- 7 zienswijzen zijn van overheden
- 6 zienswijzen zijn van maatschappelijke organisaties
- 5 zienswijzen zijn van buurt- en bewonersorganisaties
- 3 zienswijzen zijn van bedrijven
- 1 zienswijze is van een politieke partij
- 1 zienswijze valt niet onder bovenstaande groepen
De meeste zienswijzen komen uit Duitsland. Een deel van die zienswijzen is namens meerdere personen en/of organisaties ingediend. In totaal hebben 236 personen en organisaties hun naam onder de zienswijzen gezet.
Van de 170 zienswijzen komen er zienswijzen uit:
- Duitsland (78)
- België (3)
- Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk (1)