U had van dinsdag 16 januari 2024 tot en met maandag 26 februari 2024 de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen over het ontwerpprogramma Nationaal Programma Landelijk Gebied en het milieueffectrapport.
In het NPLG staan zowel de nationale doelen als regionale doelen voor natuur, water en klimaat. Om deze doelen op een evenwichtige manier te halen zijn in het NPLG structurerende keuzes geformuleerd. Structurerende keuzes geven aan hoe in de verschillende typen gebieden gewerkt kan worden aan de natuur-, water-, en klimaatdoelen. De structurerende keuzes geven richting aan de ruimtelijke inrichting en houden rekening met wat water en bodem kunnen dragen. Voorbeelden van deze structurerende keuzes zijn overgangsgebieden rond Natura 2000-gebieden en de inrichting van brede beekdalen. Uitgangspunt van de aanpak is dat de doelen in samenhang worden opgepakt, om zo toekomstbestendige keuzes te maken.
Het Rijk en de andere overheden trekken hierin samen op. In het NPLG wordt toegelicht hoe deze langjarige samenwerking eruit ziet en hoe dit op een lerende manier wordt ingevuld.
De maatregelen uit het NPLG kunnen gevolgen hebben voor het milieu. Om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen stelt het Rijk een planMER op. Het planMER is een rapportage waarin de gevolgen van het beleid voor het milieu inzichtelijk gemaakt worden door de milieueffecten van de structurerende keuzes te beschrijven.
Wat gebeurt er nu?
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) leest en beoordeelt zorgvuldig alle reacties die zijn ontvangen tijdens de zienswijzenperiode. Zodra er meer informatie bekend is over de procedure worden indieners hierover geïnformeerd. Wanneer u een zienswijze online heeft ingediend ontvangt u een reactie per e-mail. Wanneer u een schriftelijke of telefonische zienswijze hebt ingediend ontvangt u een schriftelijke reactie per post. In de kamerbrief vindt u meer informatie over de voortgang van het Nationaal Programma Landelijk Gebied en stikstofmaatregelen.
Ingediende zienswijzen
Van 16 januari tot en met 26 februari 2024 zijn er 994 zienswijzen ingediend. Hiervan zijn 643 zienswijzen afkomstig van bedrijven, 244 van particulieren, 49 van maatschappelijke organisaties, 34 van overheden, 23 uit overige categorieën en 2 van buurt- en bewonersorganisaties.
Van de 994 zienswijzen komen er 228 uit Overijssel, 157 uit Gelderland, 99 uit Zuid-Holland, 93 uit Noord-Brabant, 75 uit Noord-Holland, 72 uit Friesland, 43 uit Groningen, 41 uit Limburg, 38 uit Drenthe, 21 uit Flevoland, 13 uit Zeeland en 3 uit Antwerpen. 1 persoon heeft in de zienswijze niet aangegeven waar hij of zij vandaan komt.
Kennisgeving in de Staatscourant
12 januari 2024 is de kennisgeving ontwerpprogramma Nationaal Programma Landelijk Gebied en het milieueffectrapport gepubliceerd in de Staatscourant.