Het kabinet heeft besloten om het Nationaal Programma Landelijk Gebied stop te zetten.
In het NPLG stonden zowel de nationale doelen als regionale doelen voor natuur, water en klimaat. Om deze doelen op een evenwichtige manier te halen waren in het NPLG structurerende keuzes geformuleerd. Structurerende keuzes geven aan hoe in de verschillende typen gebieden gewerkt konden worden aan de natuur-, water-, en klimaatdoelen. De structurerende keuzes gaven richting aan de ruimtelijke inrichting en hielden rekening met wat water en bodem kunnen dragen. Voorbeelden van deze structurerende keuzes waren overgangsgebieden rond Natura 2000-gebieden en de inrichting van brede beekdalen. Uitgangspunt van de aanpak waren dat de doelen in samenhang werden opgepakt, om zo toekomstbestendige keuzes te maken.
Ingediende zienswijzen
Van 16 januari tot en met 26 februari 2024 zijn er 994 zienswijzen ingediend. Hiervan zijn 643 zienswijzen afkomstig van bedrijven, 244 van particulieren, 49 van maatschappelijke organisaties, 34 van overheden, 23 uit overige categorieën en 2 van buurt- en bewonersorganisaties.
Van de 994 zienswijzen komen er 228 uit Overijssel, 157 uit Gelderland, 99 uit Zuid-Holland, 93 uit Noord-Brabant, 75 uit Noord-Holland, 72 uit Friesland, 43 uit Groningen, 41 uit Limburg, 38 uit Drenthe, 21 uit Flevoland, 13 uit Zeeland en 3 uit Antwerpen. 1 persoon heeft in de zienswijze niet aangegeven waar hij of zij vandaan komt.
Kennisgeving in de Staatscourant
12 januari 2024 is de kennisgeving ontwerpprogramma Nationaal Programma Landelijk Gebied en het milieueffectrapport gepubliceerd in de Staatscourant.