Zienswijze indienen
U had van donderdag 8 juni tot en met woensdag 19 juli 2023 de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de planMER bij de nieuwe Nota Ruimte.
Het reactiedocument is nu beschikbaar.
Meer informatie
Inhoud en doelen van het project
Nederland staat voor grote en urgente opgaven in de leefomgeving: ten aanzien van woningbouw, landbouw en natuur, water en bodem, duurzame energie, de (circulaire) economie en het omgaan met klimaatverandering. De ruimte is schaars, de opgaven zijn groot en de context is uitdagend. Dit vraagt om het maken van keuzes. Hoe zorgen we voor een vitaal landelijk gebied, hoe werken we aan een duurzame toekomst en hoe bouwen we aan sociaal en economisch sterke steden?
De nieuwe Nota Ruimte biedt een langetermijnvisie op ons land en zal antwoord geven op de vraag hoe we met de schaarse ruimte omgaan en tegelijkertijd onze ambities kunnen waarmaken. Hoe we met elkaar vorm en richting willen geven aan de grote opgaven waarvoor we gesteld staan. Daarin kijken we vooruit naar 2030, 2050 en naar 2100.
De Nota Ruimte gaat ook over de uitvoering van de visie, met instrumenten als een nationale ruimtelijke hoofdstructuur en uitspraken over de vorm waarin we de doorwerking en samenwerking willen vormgeven. Daarmee zet het Rijk een samenhangende nationale ruimtelijke koers uit, in de vorm van kortetermijnkeuzes en richtinggevende uitspraken op de lange termijn, die moeten gaan doorwerken in het provinciaal en lokaal beleid.
De Nota Ruimte wordt opgesteld door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) mede namens de ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de ministers voor Klimaat en Energie (KenE) en Natuur en Stikstof (NenS) en de staatssecretarissen van IenW, Defensie (DEF) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Fase van de procedure
De Nota Ruimte zal richtinggevende uitspraken doen die een concrete uitwerking krijgen op de leefomgeving. Deze uitspraken kunnen daardoor gevolgen hebben voor het milieu. Voor dergelijke plannen moet de procedure van de milieueffectrapportage worden doorlopen. Men spreekt dan van een plan-milieueffectrapportage (plan-mer). Door een plan-mer in te zetten, wordt de milieu-impact volwaardig meegenomen als integraal onderdeel van de besluitvorming. Ter voorbereiding op het milieueffectrapport (MER) is in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) beschreven welke onderwerpen (reikwijdte) in het MER onderzocht zullen worden en met welke diepgang (detailniveau). Het reactiedocument geldt als een aanvulling op de NRD zoals daar in juni kennisgeving van is gedaan. De twee stukken zullen samen gelden als definitieve bepaling reikwijdte en detailniveau.
Planning
{"tabBasic":{"type":"items","title":"Planning","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible ASC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"251119"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":true,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}