Zienswijze indienen
U had van dinsdag 16 mei tot en met maandag 26 juni 2023 de mogelijkheid een zienswijze in te dienen over de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept NRD) voor de MIRT-verkenning OV en Wonen Regio Utrecht.
De reactienota is nu beschikbaar.
Meer informatie
Inhoud en doelen van het project
Het project richt zich op een verbetering van het OV-systeem in het zuidwestelijke- en oostelijke deel van de stad Utrecht en in het noordelijke deel van Nieuwegein. Dit met het doel stad en regio bereikbaar en leefbaar te houden en de (extra) woningbouwopgave in de regio mogelijk te maken. Het pakket aan maatregelen binnen de verkenning moet ervoor zorgen dat (toekomstige) inwoners en bezoekers zich soepel kunnen verplaatsen binnen, van en naar de regio. OV en actieve mobiliteit (lopen en fietsen) worden belangrijker, zodat het ruimtebeslag van de auto en daarvoor benodigde infrastructuur afneemt.
Er worden maatregelen voor drie doelen onderzocht:
- Het voorkomen van overbelasting rond Utrecht Centraal;
- Het beter bereikbaar maken per OV van Utrecht Science Park (USP);
- Het beter bereikbaar maken per OV van nieuwe woon- en werklocaties in Utrecht Zuidwest en Nieuwegein in 2030 en verder.
Fase van de procedure
Het project bevindt zich in de zogenoemde ‘Verkenningsfase’. In de eerste fase van deze verkenning zijn tien combinaties van maatregelen samengesteld en onderzocht. Dit heeft geleid tot een eerste set aan kansrijke oplossingsrichtingen. Deze kansrijke oplossingsrichtingen zijn vervolgens verder vormgegeven tot vier basis-alternatieven. Deze alternatieven onderzoeken we op onder andere doelbereik, kosten, maakbaarheid, inpasbaarheid, milieueffecten, en draagvlak. Deze informatie moet leiden tot een Voorkeursalternatief, de basis voor de Voorkeursbeslissing als bedoeld in de Omgevingswet.
Samenwerkende partijen
In dit project werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, de gemeente Nieuwegein en de U10 samen. Zij doen dit in het onderzoeksprogramma U Ned.
Planning
{"tabBasic":{"type":"items","title":"Planning","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible ASC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"249278"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":true,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}