U had van donderdag 26 januari 2023 tot en met woensdag 8 maart 2023 de mogelijkheid een zienswijze in te dienen over de concept-notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) voor de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA).
Fasen van dit project waarin u kunt reageren:
Met de ontvangst van het voornemen tot de aanvraag van een luchthavenbesluit door de luchthaven RTHA en de concept-NRD start het proces om een luchthavenbesluit vast te stellen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat is bevoegd gezag voor het vaststellen van een luchthavenbesluit en voor de procedure voor een milieueffectrapport.
Luchthavenbesluit
In de Regeling Burgerluchthavens en Militaire Luchthavens (RBML) is bepaald dat elke regionale burgerluchthaven van nationale betekenis – waar RTHA er één van is – over een luchthavenbesluit moet beschikken. RTHA opereert op dit moment nog op basis van een omzettingsregeling. Het luchthavenbesluit zal de huidige Omzettingsregeling van 2013 voor RTHA vervangen. In het luchthavenbesluit zullen grenswaarden en regels omtrent het gebruik van de luchthaven en ruimtelijke beperkingen als gevolg van de geluidbelasting, vliegveiligheid en externe veiligheid voor omliggende gebieden worden opgenomen. Om zorgvuldig te handelen heeft RTHA ervoor gekozen om ten behoeve van het luchthavenbesluit een volledige milieueffectrapportage uit te voeren.

Eindproduct Participatietraject (EPP)
Sinds eind 2020 is in opdracht van RTHA door een onafhankelijke projectorganisatie gewerkt aan een regionale verkenning inclusief een participatietraject waarin met belanghebbenden uit de omgeving is toegewerkt naar een ontwikkelrichting voor de luchthaven.
Met het EPP zijn de verschillende belangen en wensen inzichtelijk gemaakt. Het EPP bevat verschillende voorstellen om de hinder voor de omgeving te reduceren, zowel in de nachtperiode (23.00 – 07.00 uur) als aan de randen van de dag. Het gaat dan om voorstellen zoals het halveren van het aantal vertraagde vluchten na 23.00 uur (extensieregeling), het verminderen van de hoeveelheid klein zakelijk verkeer (business aviation) in de nacht, het regelen dat tussen 07.00 en 08.30 uur alleen de stilste toestellen mogen vliegen en het bevriezen van het aantal vluchten in de ochtend- en avondpiek op het niveau van 2019. Ook wordt voorgesteld om de gebruiksruimte te splitsen in een deel regulier verkeer en een deel spoedeisend maatschappelijk verkeer. Tot slot is een voorstel uitgewerkt waarbij onder voorwaarden (zoals het verminderen van de geluidbelasting) in de periode tussen 09.00 en 21.00 uur extra vliegtuigbewegingen geaccommodeerd kunnen worden.
De uitvoering van de verkenning sluit aan bij wat in de Luchtvaartnota 2020 – 2050 is gevraagd. Het proces heeft inzichtelijk gemaakt wat de belangen en standpunten van participanten zijn. Ook is duidelijk geworden dat deze niet op alle punten met elkaar te verenigen zijn. Dat betekent dat nadere keuzes gemaakt moeten worden voor de toekomstige ontwikkeling van de luchthaven. Het is aan RTHA als initiatiefnemer om te bepalen welke toekomstscenario’s op te nemen in de concept-NRD.
Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau
De voorbereidingen voor besluitvorming over een luchthavenbesluit zijn gestart. Voordat een luchthavenbesluit kan worden genomen, worden eerst de effecten op het milieu onderzocht. Om de effecten op het milieu zichtbaar te maken zal een milieueffectrapport worden opgesteld. Vanuit de wens zorgvuldig te handelen kiest de luchthaven voor het maken van een milieueffectrapport.
De eerste stap voor een milieueffectrapport is het doen van voorstellen voor de kaders voor het onderzoek naar de milieueffecten. Dit gebeurt in de concept-NRD door het beschrijven van de voorgenomen activiteit en de te onderzoeken milieueffecten. Het doel van de concept-NRD is om inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en betrokken overheidsorganen te informeren en te raadplegen over de gewenste inhoud en diepgang van het milieueffectrapport dat voor het aanvragen van het luchthavenbesluit wordt opgesteld. Het milieueffectrapport zorgt ervoor dat het milieubelang volwaardig wordt meegewogen bij het nemen van besluiten.
Parallel aan het milieueffectrapport wordt voor het luchthavenbesluit ook een passende beoordeling gemaakt in verband met de mogelijke significante gevolgen voor een Natura 2000-gebied, bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet natuurbescherming.
Planning
Wanneer |
Wat |
Medio 2023 |
Reactienota over ingediende zienswijzen |
2023-2024 |
Opstellen milieueffectrapport door luchthaven en ontwerp-luchthavenbesluit door ministerie |
Voorjaar 2024 |
Zienswijze indienen over ontwerp luchthavenbesluit en milieueffectrapport |
Medio 2024 |
Advisering door Raad van State |
Medio 2024 |
Behandeling in Tweede Kamer |
Eind 2024 |
Vaststelling luchthavenbesluit |
Het streven is om uiterlijk 1 januari 2025 het nieuwe luchthavenbesluit in werking te laten treden.