Reageren
U had van 19 april tot en met 20 juni 2023 om oplossingen aan te dragen voor de opgaven van het gebied Vierwaarden. In de verkenning wordt onderzoek gedaan naar het verbeteren van de waterveiligheid door dijkversterking en rivierverruiming en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.
Meer informatie
Aanleiding
Dijken en hoge gronden beschermen het gebied ten noorden van Venlo tegen hoogwater, maar deze voldoen niet aan de wettelijke normen. Ook ondervindt de Maas ter plaatse van Venlo belemmeringen in de afvoer en berging van hoogwater. De waterveiligheidsopgave voor dit gebied en stroomopwaarts gelegen gebieden zijn de aanleiding voor het project. Het recente hoogwater in de zomer van 2021 onderstreept de urgentie om aan de slag te gaan met hoogwaterveiligheid.
Bovendien zijn in het gebied kansen aanwezig om gebiedskwaliteiten en ruimtelijke functies te versterken en te ontwikkelen. Dit omvat maatregelen gericht op natuurontwikkeling en landschapsontwikkeling, realisatie van de recreatieve en toeristische voorzieningen en de inpassing van de jachthaven Venlo (van de west- naar de oostoever).
Doelen van het project
Het project heeft de volgende doelen:
- Het verbeteren van de waterveiligheid door dijkversterking;
- Het verbeteren van de afvoer en berging bij hoogwater in de Maas door rivierverruiming;
- Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en het versterken van de ruimtelijk-economische ontwikkeling.
Fase van de procedure
De komende tijd wordt een verkenning uitgevoerd. Daarin worden de mogelijkheden onderzocht voor een verbetering van de huidige situatie. Het doel van de verkenning is om toe te werken naar een voorkeursbeslissing. De huidige fase is een fase waarin vormvrij geparticipeerd kan worden. Er worden informatiebijeenkomsten georganiseerd waar u terecht kan met vragen en ideeën over de verkenning en de participatie. In deze fase kan iedereen al ideeën en mogelijke oplossingen aandragen voor de opgaven.
Samenwerkende partijen
Het project Vierwaarden is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas, Waterschap Limburg, provincie Limburg en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De minister is op grond van de Omgevingswet bevoegd gezag voor het hele project Vierwaarden en heeft het Waterschap Limburg gevraagd om de besluitvorming voor te bereiden.
Planning
Om tot een voorkeursbeslissing te komen, worden er vier fasen doorlopen. Hieronder staat hoe u daar inspraak in kunt hebben:
{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible ASC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"249132"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":true,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}