U had van vrijdag 16 december 2022 tot en met donderdag 26 januari 2023 de mogelijkheid een zienswijze in te dienen.
De diverse maatschappelijke functies van het IJsselmeergebied blijven in de toekomst alleen mogelijk als het ecosysteem robuust genoeg is om de gevolgen van klimaatverandering en gebruik veerkrachtig op te vangen.
De doelen van het project Wieringerhoek zijn daarom als volgt:
- Het toevoegen van ontbrekende zoete leefgebieden in de overgang van land naar water.
- Het versterken van de verbinding tussen:
- Waddenzee en IJsselmeer door het creëren van een zoet-zout-overgang;
- IJsselmeer en achterland voor zoetwatersoorten.
- Bijdragen aan het beheersen van de zoutindringing.
Deze doelen zijn uitgewerkt in de Ontwerp Voorkeursbeslissing.
Ontwerp Voorkeursbeslissing
In de Ontwerp Voorkeursbeslissing staan de volgende onderdelen beschreven:
- Een verdere uitwerking van zoete leefgebieden (ecotopen) rond de Klimaatbuffer IJsselmeer met de N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland;
- Een financiële bijdrage leveren aan het project: Verbetering natte infrastructuur Noordkop van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;
- Een vervolgstudie naar de zoet-zoutovergang Den Oever in het IJsselmeer in combinatie met de droogtemaatregelen uit het Deltaprogramma van Rijkswaterstaat Midden Nederland;
- Reserveren van €15 miljoen voor de opgave en doelen van PAGW Wieringerhoek, in het kader van adaptief programmeren.
Milieueffectrapport
Tijdens de verkenningsfase is een milieueffectrapportage uitgevoerd. Daarbij is in kaart gebracht welke gevolgen het project heeft voor bijvoorbeeld de natuur, de bodem, het water, het landschap en de cultuurhistorie. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het milieueffectrapport.
Wat gebeurt er daarna?
Na afloop van de zienswijzentermijn worden alle zienswijzen die zijn binnengekomen, gelezen en beoordeeld. Op de zienswijzen wordt een reactie gegeven in een reactienota. In deze nota wordt vermeld op welke wijze de zienswijzen in het vervolg van het proces worden betrokken. Indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.
De Commissie voor de milieueffectrapportage zal een advies uitbrengen over het milieueffectrapport. Ook dat advies wordt betrokken bij het vervolg van het proces.
Op basis van alle afwegingen wordt een definitieve Voorkeursbeslissing vastgesteld.
Ingediende zienswijzen
Van 16 december 2022 tot en met donderdag 26 januari 2023 zijn er 12 zienswijzen ingediend. Hiervan zijn er 8 afkomstig van particulieren en 4 van maatschappelijke organisaties. Een deel van die zienswijzen is namens meerdere organisaties of personen ingediend. In totaal hebben 20 personen en organisaties hun naam onder de zienswijzen gezet.
Van de 12 zienswijzen komen er 3 uit Andijk, 2 uit Enkhuizen, en 1 uit Heiloo, Houten, Kerkdriel, Limmen, Nuenen, Rotterdam, Slootdorp, Utrecht, Uitgeest, Urk, Velp en Wieringerwerf.